Twee jaar geleden schreef ik een artikel over het sparen van gratis vluchten en upgrades. In april 2018 waren er grote veranderingen in het Flying Blue programma van KLM waardoor de werking van de American Express Card iets is veranderd. Tijd voor een nieuwe blog dus!

Je hebt bij de kassa van de Albert Heijn vast wel een keer de vraag gekregen of je Air Miles spaart. Vooral nee blijven zeggen, want je hebt hier niks aan.  Air Miles is een spaarprogramma van Albert Hein, Esso, Praxis en andere ketens. Het heeft vrij weinig (lees: niks) met vliegen te maken, en je kunt je Air Miles ook niet besteden aan vluchten. Vergeet Air Miles dus!

Wil je miles sparen en die besteden aan gratis vluchten en upgrades? Dan is het Flying Blue programma van KLM & Air France beter. Met Flying Blue kun je miles besteden aan vluchten, upgrades of aan extra bagage. Miles verdien je bij Flying Blue door vluchten te maken met KLM, Air France of andere partners. Flying Blue heeft een samenwerking met American Express en heeft meerdere creditcards uitgebracht waarmee je in het dagelijks leven miles kunt sparen door bijvoorbeeld boodschappen te doen.

Wat is een American Express Card?

Ik hoef je vast niet uit te leggen wat een creditcard is. Een American Express Card (afgekort AMEX) is niet veel anders. Je doet je aankopen online of in een winkel, en aan het eind van de maand wordt dit van je rekening afgeschreven. Het grootste en tevens het belangrijkste verschil is dat je met een Flying Blue – American Express Card voor elke uitgegeven euro een paar miles krijgt. Je betaald geen extra kosten voor het gebruik van je kaart, en toch ontvang je miles.

American Express heeft acht verschillende kaarten uitgebracht waaronder vier Flying Blue kaarten. Zoals eerder beschreven is Flying Blue het spaarprogramma van KLM en Air France. Wil je dus bij KLM miles verdienen met je uitgaven, dan kun je het beste naar de vier Flying Blue kaarten kijken.

Flying Blue – American Express Entry Card

 • Voor elke uitgegeven euro krijg je 0,5 miles
 • Standaard aankoopverzekering
 • Jaarlijkse kosten zijn €35

Flying Blue – American Express Gold Card

 • Voor elke uitgegeven euro krijg je 1 mile
 • Jaarlijks 30 XP punten
 • 5.000 miles cadeau
 • Standaard aankoopverzekering
 • Uitgebreide reisverzekering
 • Jaarlijkse kosten zijn €170 (eerste jaar €85)

Flying Blue – American Express Silver Card

 • Voor elke uitgegeven euro krijg je 0,8 miles
 • Jaarlijks 15 XP punten
 • 2.500 miles cadeau
 • Standaard aankoopverzekering
 • Reisongevallen-, reisongemakkenverzekering
 • Jaarlijkse kosten zijn €75 (eerste jaar gratis)

Flying Blue – American Express Platinum Card

 • Voor elke uitgegeven euro krijg je 1,5 miles
 • Jaarlijks 60 XP punten
 • 10.000 miles cadeau
 • Standaard aankoopverzekering
 • Zeer uitgebreide reisverzekering
 • Jaarlijkse kosten zijn €600 (eerste jaar €300)

Welke kaart past bij mij?

Als je nog nooit een AMEX kaart hebt gehad, dan raad ik je aan om de Silver Card te nemen. Deze kaart is het eerste jaar gratis en daarna €75. In het eerste jaar kun je kijken of de kaart je bevalt en of je het vaak gebruikt. Mocht dit niet zo zijn dan kun je de kaart voor het einde van het jaar weer opzeggen en heb je toch nog je welkomstcadeau van 2.500 miles binnen gesleept. Het heeft je dus niks gekost Γ©n het heeft je miles opgeleverd.

In 2015 begon ik met de Silver Card om te kijken of het hele AMEX gebeuren wel iets voor mij was. Na een halfjaar heb ik mijn kaart geΓΌpgrade naar een Gold Card omdat ik de kaart veel gebruikte. Ik verdiende per uitgegeven euro 1 mile i.p.v. 0,8. De jaarlijkse kosten van €170 kon ik ook veroorloven aangezien de Gold Card een uitgebreide reisverzekering heeft. Inmiddels heb ik een Platinum Card en verdien ik per uitgegeven euro 1,5 miles. De jaarlijkse kosten van deze kaart zijn €600 wat bizar veel is. Ondanks de hoge kosten haal ik dit er alsnog uit aangezien ik meerdere gratis vluchten in één jaar kan sparen die samen al meer dan €600 waard zijn.

Gebruik in het dagelijks leven

In tegenstelling tot VISA en MasterCard, wordt AMEX niet overal geaccepteerd in Nederland. In Nederland maken we meer gebruik van debitkaarten die je kent als een pinpas. De acceptatie van AMEX is de laatste jaren wel verbeterd waardoor je bij grote ketens als Jumbo Supermarkten, MediaMarkt, IKEA en NS Kaartautomaten kunt betalen. American Express is gelukkig wel bezig om de acceptatie in Nederland steeds verder uit te breiden.

Het is jammer dat de kaart in fysieke winkels niet overal wordt geaccepteerd. Gelukkig hoef je online geen zorgen te maken. Door je kaart te koppelen aan PayPal kun je in bijna elke webshop afrekenen met je American Express Card (via PayPal). Zo spaar je dus miles bij Zalando, Bol.com, Spotify, Netflix en ga zo maar door.

Waar kan ik betalen met American Express?

Met de tool CardMapr, ontdek je locaties in Nederland waar je kunt betalen met een American Express creditcard.

Vraag je kaart aan via mij

Als American Express gebruiker kan ik vrienden/familie of gewoon lezers lid maken. Je ontvangt bij aanvraag van een Silver Card 6.000 Miles en bij aanvraag van een Gold Card 12.000.
Een kaart aanvragen kan via de volgende link http://www.americanexpress.nl/introduceren/jANetH?XLINK=MYCP